Moeilijk Verstaanbaar Gedrag (MVG) is gedrag dat niet goed in de context past. Het is gedrag dat we niet goed begrijpen, gedrag waarvan we niet snappen welke behoefte eronder schuilgaat. MVG wordt ook wel ‘probleemgedrag’, ‘onbegrepen gedrag’ of ‘signaalgedrag’ genoemd.
Doel
In deze module gaan we uit van de aanbevelingen in de ‘Multidisciplinaire Richtlijn Probleemgedrag bij Volwassenen met een Verstandelijke Beperking’. Hieruit volgt een multidisciplinaire benadering van het MVG én een brede, meervoudige en specifieke blik.
De module bevat bouwstenen die zich expliciet richten op de directe begeleiders van de cliënt met MVG én bouwstenen die zich richten op de gedragsdeskundigen en teamleiders. Beide groepen hebben hun eigen rol in de begeleiding van mensen met MVG en de bouwstenen richten zich op kennis die nodig is voor de uitvoering van die rol.
Een overzicht van de bouwstenen
- Inleiding
- Introductie Moeilijk Verstaanbaar Gedrag
- Reflectie – Boven Jan
- Reflectie – Het contact met jouw cliënt met MVG
- Handvat – Basishouding Metalliseren
- Handvat – Wat te doen na escalatie
- Handvat – Hoe help je een collega na escalatie
- Introductie – Multidisciplinaire Richtlijn Probleemgedrag bij volwassenen met een VB
- Introductie – Bewegen bij Probleemgedrag
- Reflectieopdracht – Bewegen bij probleemgedrag
- Praktijkopdracht – Het team ondersteunen bij MVG
- Handvat – Communiceren met naasten over MVG
- Naslag
- Eindtoets
Introductie Moeilijk Verstaanbaar Gedrag
In de introductie maakt de deelnemer kennis met vier cliënten. Zij verschillen in leeftijd, de mate van verstandelijke beperking, het getoonde gedrag en de oorzaken en instandhoudende factoren. Samen geven zij een mooi beeld van de verschillende vormen van MVG en de factoren die het gedrag beïnvloeden.
Ik ken deze cliënt, wat is het mooi en respectvol verwoord!
Reflectie – Boven Jan
In deze bouwsteen bekijk je fragmenten uit de documentaire Boven Jan en reflecteer je hierop.
Leuk hoe de stukjes van boven Jan er zo uitgepakt zijn. Dan zie je echt de nuanceverschillen. – Vanessa Olivier-Pijpers
Reflectie – Het contact met jouw cliënt met MVG
In deze bouwsteen draait het om de interactie tussen jou en de cliënt. Hierin kunnen patronen ontstaan die helpend of juist frustrerend kunnen zijn.
Introductie – Multidisciplinaire Richtlijn Probleemgedrag bij volwassenen met een VB
In deze bouwsteen wordt besproken hoe de beeldvorming en de totstandkoming van het plan volgens de richtlijn aangepakt worden.
Quote Anne toevoegen
Introductie – Bewegen bij Probleemgedrag
Deze module is gebaseerd op het CCE programma Bewegen bij probleemgedrag. Het beschrijft hoe situatiekenmerken en organisatiedynamieken invloed kunnen hebben op MVG.
Ik vind het heel mooi dat het zo divers is: filmpjes, gesproken tekst, illustraties. Het is heel goed te doen daardoor. – Sonja Haarhuis
Opdrachten
Er zijn twee opdrachten beschikbaar:
- Praktijkopdracht - Het team ondersteunen bij MVG
- Reflectieopdracht - Bewegen bij Probleemgedrag
Praktijkopdracht - Het team ondersteunen bij MVG
De opdracht bevat meerdere stappen. Hierbij ligt de focus op wat er nodig is om de stap op een goede manier met het team te zetten. De opdracht is aanvullend op Introductie Multidicisiplinaire Richtlijn.
- Het herkennen van signalen van spanning in een team.
- Eerste beoordeling: is er sprake van MVG?
- Beeldvorming
- Plan en implementatie
- Evaluatie en monitoring
Handvatten
Handvatten helpen om het geleerde toe te passen in de praktijk. Er zijn vier handvatten beschikbaar:
- Basishouding Mentaliseren
- Wat te doen na escalatie
- Hoe help je een collega na escalatie
- Praten met naasten
Dankwoord
Aan de ontwikkeling van het leertraject Moeilijk Verstaanbaar Gedrag hebben de volgende organisaties meegewerkt: Amerpoort, Ipse de Bruggen, Zuidwester, ASVZ, De Zijlen, Aveleijn, CCE, Middin, Sherpa, Prinsenstichting, 's Heeren Loo, Hartekamp Groep, Amsta, Cello, Cordaan, Cosis.
Speciale dank aan Sherpa voor het gebruik van hun documentaire Boven Jan, en hun medewerking aan de video's voor de Introductie Multidisciplinaire Richtlijn. Ook bijzondere dank aan CCE voor de samenwerking rondom de bouwsteen Introductie Bewegen bij Probleemgedrag.
Fijne samenwerking zo waarbij het educatieve deel wordt overgenomen. Daardoor kan ik echt bij de theorie blijven en een kritische noot meegeven. – Janneke Boer
Credits:
VGN Academie